Večeras sam mojoj porodici odlučila pripremiti smuđa. Smuđ ima izvrsno meso i malo kostiju i vrlo je cijenjena i ukusna slatkovodna riba. Kvalitetno pripremljena izvor je raznovrsnih hranjivih sastojaka. Za ljekovita svojstva smuđa zaslužan je dobar mineralni sastav i vitamini B kompleksa, međutim za razliku od većine ostalih riba smuđ nije dobar izvor omega-3 masnih kiselina. Konzumiranjem ribe u tijelu se osiguravaju nutrijenti koji ublažavaju simptome PMS-a kao što su glavobolja, depresija ili promjena raspoloženja. Smuđ u svom sastavu ima snažne antioksidanse koji sprječavaju štetno djelovanje slobodnih radikala što doprinosi usporavanju starenja, pomažu kod ublažavanja upalnih procesa, jačanja imuniteta, zacjeljivanje rana i posjeduju antimikrobna svojstva. Kako bi sačuvali i iskoristili nutritivne sastojke ribe preporučuje se pećenje ili roštilj, a što rjeđe prženje. Ja sam se odlučila za pećenje. Pripremila sam je sa peršinom, bijelim lukom, limunom, a kao prilog krompir :). Ako ne znate šta spremiti, pravac u ribarnicu i kupite smuđa ;)
03. 05. 2015.
Nedjeljna večera - Smuđ
Večeras sam mojoj porodici odlučila pripremiti smuđa. Smuđ ima izvrsno meso i malo kostiju i vrlo je cijenjena i ukusna slatkovodna riba. Kvalitetno pripremljena izvor je raznovrsnih hranjivih sastojaka. Za ljekovita svojstva smuđa zaslužan je dobar mineralni sastav i vitamini B kompleksa, međutim za razliku od većine ostalih riba smuđ nije dobar izvor omega-3 masnih kiselina. Konzumiranjem ribe u tijelu se osiguravaju nutrijenti koji ublažavaju simptome PMS-a kao što su glavobolja, depresija ili promjena raspoloženja. Smuđ u svom sastavu ima snažne antioksidanse koji sprječavaju štetno djelovanje slobodnih radikala što doprinosi usporavanju starenja, pomažu kod ublažavanja upalnih procesa, jačanja imuniteta, zacjeljivanje rana i posjeduju antimikrobna svojstva. Kako bi sačuvali i iskoristili nutritivne sastojke ribe preporučuje se pećenje ili roštilj, a što rjeđe prženje. Ja sam se odlučila za pećenje. Pripremila sam je sa peršinom, bijelim lukom, limunom, a kao prilog krompir :). Ako ne znate šta spremiti, pravac u ribarnicu i kupite smuđa ;)
Pretplati se na:
Objavi komentare (Atom)
Nema komentara:
Objavi komentar