Birate li pripremu zdravih slastica, neka vam među glavnim sastojcima bude i rogač. Rogač je zimzeleno mediteransko stablo latinskog imena Ceratonia siliqua, koje obilato rađa smeđim jestivim mahunama. Mahune u sebi sadrže sjemenke koje, bez obzira na veličinu i uvjete čuvanja, uvijek imaju jednaku masu od tačno 0,18 grama. :) U antičko doba sjemenke rogača služile su za vaganje zlata, a taj naziv za jedinicu zlata od 0,18 grama ostao je uvriježen i danas – karat. U manjim količinama sadrži E i vitamine B skupine, željezo, magnezij, fosfor, mangan i selen. Sadrži tanine i galnu kiselinu koja djeluje analgetski, antiseptički, antibakterijski, antioksidativno i antivirusno. Pomaže u jačanju imuniteta i sprječavanju alergija, te u prevenciji dječje paralize. Zbog visokog udjela fosfora i kalcija rogač podupire zdravlje zubiju i kostiju, te smanjuje rizik od pojave osteoporoze. U studijama je pokazao da sprječava rak maternice, a preporučuje se i za prevenciju raka pluća. Zbog svog vrijednog sastava i ljekovitog djelovanja rogač je pogodna namirnica za dojenče od 6 mjeseci nadalje. Sušeni rogač je i zdrava slatka alternativa bebama za žvakanje kada im rastu zubići.
Moj prijedlog danas je kolač s rogačem :). Potrebni sastojci su:
¾ šoljice maslinovog ulja
¾ šoljice muscovado šećera ili meda
šoljica integralnog brašna
½ šoljice zobenog mlijeka
100 gr mljevenog rogača
100 gr grožđica
2 banane
3-4 naribane jabuke
½ čajne kašike sode bikarbone
50 gr tamne čokolade za glazuru
Nema komentara:
Objavi komentar