Jesen polako stiže. Kad ujutro izađem sa Smješkom u park, čim otvorimo vrata rashladi nas vjetar. Naše cipele prekrije žuto lišće. Zgrada u kojoj živimo je sa svih strana okružena drvećem. Od vjetra se moja mahrama razleti na sve strane, a Smješko se privije uz mene, povremeno maše rukama i tako tjera vjetar. Ugodno je. Posebna je ova istanbulska jesen. Nema puno kiše. Svi uživamo u danima kada sunce slabije grije. Neka i ono malo predahne. Ljeta su ovdje jako topla i teška. Jesen dolazi da olakša i probudi ljude iz "uljuljanog" stanja u koje su upali zbog velikih vrućina. Parkovi su puni roditelja i djece koja su poželjela nakon tri, četiri mjeseca izaći iz svojih domova bez problema, u bilo koje doba dana. Na to se prije moralo čekati da otkuca 18 sati, da nepodnošljivo visoke temperature spadnu. Jednostavno se pržiš. Kad se vraćamo iz parka u stan, u haustoru osjetimo miris hrane. Najviše mirišu crvene paprike. Hmm... sprema se zimnica :).
Ovako spremam crvene paprike za zamrzivač - operem ih, očistim od sjemenki, ispećem u rerni (ne previše, ali dovoljno da postanu mekane), zatim vruće stavljam u vrećice i tako u vrećicama stoje u posudi sa vodom dva - tri sata, ogulim im kožicu i pakujem dalje u vrećice za zamrzivač. U jednu vrećicu pakujem količinu paprika dovoljnu za jedan obrok. Ne treba puno vremena. Ako imate nekog da vam pomogne u guljenju paprika onda je to čas posla. Ja sam kupila 5kg crvenih paprika i sve sam sama uspjela završiti za manje od dva sata (ako ne računamo ono čekanje dok paprike ne budu spremne za guljenje). A sada pravac na pijacu po paprike, očistite, ispecite, zatim stavite u vrećicu, zavežite otvor, i držite u posudi sa hladnom vodom. Kožica se veoma lahko skida. Kada dođu hladni zimski dani naravno da se mogu kupiti crvene paprike u prodavnici, ali nije isto otvoriti zamrzivač i izvaditi ono što je pripremljeno svojim rukama. A također štedimo i novac ;). Zamrznute paprike stavljam u tepsiju, zatim u rernu i lagano čekam da se odlede i da ispari ostatak vode. Imate spremno jelo za desetak, petnaest minuta. Također možete to uraditi i u tavi na ringli. Nasjecite bijelog luka i zalijte vrhnjem. Odlično ide uz toplu pogaču. ;)
Nema komentara:
Objavi komentar