01. 04. 2015.

Zar ima neko da ne voli sir?!

Kad uzmes kilogram sira bez gledanja roka trajanja, onda moraš naći najbolji način da ga što prije iskoristiš  (grehota je bacati hranu ;)). Za doručak sam napravila mafine s blitvom, sirom, kukuruznim brašnom, a za večeru ukusne, i za mene neobične, keksiće zato što nisam imala priliku da pravim u slanoj verziji. Jako dobro idu uz salatu, a moj Smješko je začas nekoliko pojeo. Ugodnu noć želim. :)

Slani keksi sa sirom i šafranom
Recept sam pronašla na stranici www.coolinarika.com. Postupak je sljedeći:

Prosijte 100 gr brašna u zdjelu, dodajte 100 gr svježeg sir, 2 kašike ribanog parmezan, 40 gr maslaca sobne temperature, jedan žumanjak, polovinu vrećice šafrana (cijela vrećica sadrži 0.125 gr) otopljenog u kašici mlake vode, sol i biber po želji. Izmiješajte sve brzo da dobijete glatko tijesto. Omotajte ga prozirnom folijom i ostavite najmanje pola sata u frižideru. Zagrijte rernu na 180°C. Razvaljajte tijesto na 5 mm debljine na pobrašnjenoj dasci ili između dva lista papira za pečenje. Izrežite ga na oblike po želji (kalupima ili vijugavim kotačićem za rezanje tijesta) i malo ih nabockajte viljuškom ili drvenim štapićem. Složite kekse na pleh obložen papirom za pečenje i pecite ih oko 12-13 minuta dok ne poprime lagano zlatnu boju.

Nema komentara:

Objavi komentar